Als het gaat om heupdysplasie zijn er verschillende symptomen te onderscheiden. Sommige van deze symptomen zijn doorgaans duidelijk zichtbaar.
Heupdysplasie is bij baby’s met name goed zichtbaar als hij of zij met de knietjes opgetrokken ligt. Er is dan zichtbaar dat de ene knie lager ligt dan de andere. Wanneer de baby in spreidstand ligt, liggen de benen niet gelijk. De heup is op dat moment al uit de kom. Daarnaast zijn de spieren aan de kant van ontwrichting een stuk gespannener.

Het beentje kan aan de kant van de dysplasie niet naar buiten worden gelegd en wordt door de baby veel minder bewogen. Bij kinderen die al kunnen lopen is een duidelijke onstabiele (waggelende) loop zichtbaar.

informatie over de symptomen van heupdysplasieDit zijn een aantal van de meest duidelijke symptomen. Van de duizend baby’s met heupdysplasie, geneest het grootste gedeelte in de eerste maanden vanzelf. Bij de geboorte van een baby controleert de arts altijd op heupdysplasie. Dit doet hij door de beentjes op een bepaalde manier te bewegen, waardoor kan vastgesteld worden of er sprake is van heupdysplasie. Wanneer er symptomen van heupdysplasie worden geconstateerd, zal er verder onderzoek noodzakelijk zijn, waarbij er veelal gebruik wordt gemaakt van een echo. Heupdysplasie kunnen we onderverdelen in drie verschillende vormen van ernstigheid, te weten: licht, matig en ernstig. Bij de ernstige vorm ligt de heup volledig uit de kom.