Nieuwspagina

Hieronder vindt u blogs omtrent heupdysplasie, voor wellicht nuttige informatie. Mocht u zelf een blog of nieuwsartikel aan willen leveren, laat dat dan gerust weten op onze contact pagina. Na goedkeuring krijgt u een bericht, wanneer de blog staat geplaatst.

Hoe ziet de revalidatie na een heupoperatie eruit?

Hoe ziet de revalidatie na een heupoperatie eruit?

Hoe ziet de revalidatie na een heupoperatie eruit?

Een heupoperatie is nodig wanneer men een versleten heup bezit. Dit cruciale deel van ons lichaam verslijt door verouderd of overbelast kraakbeen, ook wel artrose genoemd. De grootste oorzaak is het daadwerkelijk ouder worden van het kraakbeen en omdat ons lichaam dit niet zelf aan kan maken, verslijt dit. De gemiddelde leeftijd waarop deze behandeling wordt uitgevoerd ligt rond de 60 en 70 jaar. Jaarlijks worden dan ook 25.000 Nederlanders behandeld aan deze aandoening. In onderstaand artikel leest u hoe de revalidatie na een heupoperatie eruit ziet.

De eerste dagen

Na de operatie is het noodzakelijk dat u enkele dagen in het ziekenhuis verblijft. De eerste dag na de behandeling is het voor u mogelijk om onder begeleiding van een fysiotherapeut te proberen om geleidelijk aan te lopen met de nodige hulpmiddelen. Ook helpt hij je met bepaalde oefeningen om de spierkracht en soepelheid in de heup en benen te vergroten. Deze training houdt bijvoorbeeld de volgende dingen in:
● Uw benen buigen en strekken terwijl u in bed ligt.
● Uw benen spreiden en sluiten terwijl u in bed ligt.
● Proberen te staan op beide benen, met de nodige ondersteuning van uw bed of de arts.
● Proberen te lopen met krukken. Dit doet u eerst met twee krukken, daarna met een.
● Proberen trap te lopen, met de nodige ondersteuning aan bijvoorbeeld de leuning.
De revalidatie na heupoperatie is dus van groot belang om zo goed mogelijk te herstellen van de operatie.

6 weken erna

In de komende 6 weken na de operatie is het voor u van belang dat u met krukken loopt, is het niet met twee, dan met een. Nadat u uit het ziekenhuis bent ontslagen, is het ook belangrijk dat u doorgaat met de oefeningen die u eerder met de fysiotherapeut in het ziekenhuis deed. Uiteraard bezoekt hij u nog regelmatig thuis, zodat u samen met hem deze training voortzet en, indien mogelijk, deze uitbreidt. Deze persoon komt gemiddeld 2 tot 3 maanden bij u langs na de operatie, waarbij hij 2 tot 3 keer per week met u oefent.

Regels bij thuiskomst

Het is noodzakelijk dat u bij thuiskomst goed aan bepaalde regels houdt. Deze schrijft de behandelend arts aan u voor, zodat u weet waar u aan toe bent en zo snel mogelijk weer op de been bent. Hieronder vallen bijvoorbeeld het verbod op zwaar tillen, het maken van extreme bewegingen zoals draaien tijdens het liggen of staan en uw knieën niet te hoog tillen. Verder is het niet verstandig om te hurken of te knielen, uw benen over elkaar te slaan en meer dan 90 graden te buigen tijdens het staan of zitten.
Adviezen hierbij zijn bijvoorbeeld een regelmatige wandeling en vervolgens goed uitrusten. Ook is het slim om zo veel mogelijk uw schoenen te dragen die de schokken dempen en dus voor minder overlast zorgen tijdens het lopen. Ten slotte zijn een verhoogd bed en een verhoogde stoel ook verstandige aankopen, omdat u hierdoor gemakkelijker opstaat en dus de pijn vermindert. Dit is ook mogelijk voor uw toilet.

3d heup

Een vrouw uit Hampshire is de eerste persoon die een 3d heup heeft gekregen. Door een zwaar auto ongeluk eind jaren zeventig van de vorige eeuw is zij in de jaren erna m6 keer geopereerd aan haar heup. Haar heupbeen is zo zwak geworden dat er een gat in is ontstaan. Engelse artsen hebben echter een 3d heup uitgeprint waardoor zij niet in een rolstoel terecht kwam. Dit is een mogelijkheden van 3d printen in de medische sector. In Nederland is Oceanz uit Ede een toonaangevend 3d bedrijf.

admin