Voor heupdysplasie zijn er een tweetal verschillende soorten behandelingen mogelijk. Zo is er de conservatieve behandeling en de operatieve behandeling. In beide gevallen is het doel van de behandeling om de heupkop centraal in de heupkom te plaatsen. Hierdoor kan de heupkom op normale wijze over de heupkop heen groeien, waardoor er geen sprake meer zal zijn van heupdysplasie. Onderstaand zullen we beide behandeling nader toelichten.

Conservatieve behandeling van heupdysplasie

Bij deze behandeling is het belangrijk dat je vaststelt op welk moment je de dysplasie gaat ontdekken. Wanneer je de dysplasie direct bij de geboorte ontdekt, dan kan je de heupjes op de plek houden door deze te plaatsen in spreid en buigstand. Hiervoor gebruik je in de meeste gevallen de zogenoemde pavlik bandage.

Naast de pavlik bandage zijn er ook andere manier die hetzelfde effect zullen geven. Mocht het zo zijn dat de heup van een baby bij een luxatie niet goed wil positioneren, dan kan je besluiten er gebruik wordt genomen tot een periode vantractie. Bij vantractie komt de baby in een bed te liggen en zal je  aan beide beetje een gewicht bevestigen. Door dit gewicht til je de beentjes van de baby volledig omhoog , zodat de billetjes net uit bed worden getild. Na een aantal dagen zul je  de beentjes van de baby langzaam laten spreiden, waardoor de spiertjes en kapsels lichtelijk worden opgerekt. Op deze manier kan de heup langzaamaan op zijn plaats komen. U zult zich afvragen in hoeverre deze behandeling veilig is voor uw baby. We kunnen met zekerheid zeggen dat deze behandeling 100% veilig is. Daarnaast kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een spreidbeugeltje.

De duur van deze behandeling is niet met zekerheid vast te stellen en kan afhankelijk zijn van veel verschillende factoren. Het is echter wel noodzakelijk dat je de behandeling zo snel mogelijk laat beginnen, wanneer je de heupdysplasie constateert.

Operatieve behandeling van heupdysplasie

Naast de conservatieve behandeling van heupdysplasie is er ook de operatieve behandeling. Uiteraard heeft deze ook als doel om de heup weer goed in de kom te krijgen. In eerste instantie zal er een contrast foto van de heupjes gemaakt, wat vaak onder narcose gebeurd. Vervolgens wordt er een gipsbroek aangelegd, die de heupjes mooi in de kom zal drukken. Na de gipsbroek wordt er doorgaans ook gebruik gemaakt van een spreidbroek. De periode dat een baby deze broekjes moet dragen varieert, maar is doorgaans niet langer dan 8 weken. Wanneer het je niet lukt om de heupjes netjes te positioneren, dan zal er middels een operatie een stukje kapsel worden weggehaald. Hierna breng je alsnog een gipsbroekje aan.

Als het gaat om volwassenen of oudere kinderen, zijn er doorgaans grotere ingrepen noodzakelijk. Bij dit soort operaties wordt doorgaans het bekken doorgezaagd, net boven het heupgewricht. Het heupgewricht draai je vervolgens wordt het vastgezet met een stalen pen. In de meeste gevallen moetje vervolgens ook de spieren en pezen verlengten en zal er ook sprake zijn van een gipsbroek.